Σάββατο, 25 Απριλίου 2015

facebook

 ΘΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΤΟΥ FACEBOOK

  To Facebook ως μέσο κοινωνικής δικτύωσης έχει εισχωρήσει δυναμικά στη καθημερινότητα όχι μόνο των ενηλίκων αλλά και των παιδιών. Αναμφισβήτητα έχει αλλάξει ριζικά το τοπίο της κοινωνικής αλληλεπίδρασης, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων επιδρώντας θετικά και αρνητικά στις ζωές τους.
  
 Τα πλεονεκτήματα λοιπόν του facebook είναι ότι  πρώτα πρώτα αποτελεί έναν εύκολο και άμεσο  τρόπο επικοινωνίας για όλους τους ανθρώπους και ειδικά τους νέους. Εξίσου σημαντικό επίσης είναι ότι μέσα από το facebook ( κυρίως ) άλλαξε ο τρόπος χρήσης του διαδικτύου, από το πως επικοινωνούμε μέχρι και το πως εξαπλώνεται μια είδηση. Επιπλέον, μπορεί να λειτουργήσει θετικά ακόμα και στη κινητοποίηση και ενεργή συμμετοχή των πολιτών, οι οποίοι έχουν αρχικά ενταχθεί σε δικτυακές ομάδες για να υποστηρίξουν τα μέλη-οργανωτές στο κάθε στόχο τους. Τέλος ο εκπαιδευτικός μπορεί να βρει πληροφορίες για το αντικείμενό του και εκπαιδευτικό υλικό, προκειμένου να το χρησιμοποιήσει στην εκπαιδευτική διαδικασία.
   
  Εντούτοις, είναι πια κοινά αποδεκτό ότι το facebook επιδρά αρνητικά στη ζωή κυρίως των παιδιών με διάφορους τρόπους. Υπάρχει ο φόβος του εθισμού και της εξάρτησης, με αποτέλεσμα να αποσπά τη προσοχή και για τους μαθητές να επηρεάσει αρνητικά τη μάθησή τους. Επιπλέον καταργείται η ιδιωτικότητα, καθώς διαρρέουν ταχύτατα προσωπικά στοιχεία των χρηστών και μη. Άλλωστε έχουν σημειωθεί πολλές περιπτώσεις που διάφορες φωτογραφίες ( αποκαλυπτικές και μη) χρησιμοποιούνται από άλλους ως υλικό πορνογραφίας ή απλά κοινωνικής διαφθοράς! Ένα επίσης σημαντικό μειονέκτημα του facebook είναι πως οι χρήστες αφιερώνουν αρκετές ώρες μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή τους και έτσι δεν αξιοποιούν τον ελεύθερο χρόνο τους αφού δεν ασχολούνται με κάτι δημιουργικό.Επίσης, έχει χαθεί η άμεση και ουσιαστική επαφή των ατόμων μεταξύ τους με αποτέλεσμα την αποξένωση και την απομόνωση στον ίδιο τους τον εαυτό.
 Αναμφίβολα, το facebook ως μέσο κοινωνικής δικτύωσης διαθέτει ορισμένα πλεονεκτήματα αλλά εγκυμονεί και πολλούς κινδύνους. Όσο περισσότερο έξυπνα το διαχειριζόμαστε, τόσο λιγότερα είναι τα μειονεκτήματα.Καλό λοιπόν θα είναι να θέτουμε τα όρια και να μην εξαρτόμαστε από αυτά τα μέσα γιατί η πραγματική ζωή δε βρίσκεται  μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή. 

4 σχόλια:

 1. Μου αρέσει που είναι γραμμένο σε συνεχές κείμενο και όχι σε bullets. Απλά δεν ξέρω πόσο εύχρηστο είναι για μελλοντικές αναφορές. Όταν αναγκαζόμαστε να λέμε ότι κάτι πρέπει να το χρησιμοποιούμε έξυπνα, αυτόματα δηλώνουμε και το ότι έχει πρόβλημα ασφάλειας. Γενικά συμφωνώ, ωραίο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Όντως το facebook για πολλούς είναι κακή εξάρτηση και δυστυχώς στους νέους και στα παιδιά.Πρέπει να γνωρίσουν και τα θετικά και τα αρνητικά για να μπορεί να γίνει καλή χρήση.Ωραίο κείμενο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Συμφωνώ μαζί σου .Όσο πιο έξυπνα το διαχειριζόμαστε , τόσο λιγότερα είναι τα μειονεκτήματα. Ωραία εργασία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Συμφωνώ ότι η πραγματική ζωή δε βρίσκεται μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή.
  Πόσο εύκολο και εφικτό είναι όμως να θέτουμε τα όρια, ειδικά στα παιδιά, και να μην εξαρτόμαστε από αυτά τα μέσα?
  Θεωρώ ότι είναι πολύ δύσκολο και απαιτεί συλλογική προσπάθεια....
  Ωραία προσέγγιση!

  ΑπάντησηΔιαγραφή